Par skrējēju maizi, jeb MAKARONI 

Drukāt
10.03.2011 14:05

Piekritīsiet, ka pats lieliskākais, vienkāršākais, garšīgākais un visādi citādi nesalīdzināmi labākais, ko maratonisti un citi skrējēji izmanto enerģijas uzņemšanai ir makaroni. Makaroni ir un paliek neatņemama skrējēja ēdienkartes sastāvdaļa.

Makaroni ir ļoti vienkāršs pārtikas produkts. To priekšročība ir ātra pagatavošana, tie ātri pārstrādājas un tajos ir ļoti daudz ogļhidrātu. Protams, tie ir salīdzinoši lēti. Būtisks ir fakts, ka tajos nav koncervantu. Tos var viegli kombinēt ar dažādiem produktiem - gaļu, zivi, dārzeņiem utt.

Makaroni ir līdzvērtīgi citiem graudu izstrādājumiem – griķiem, rīsiem, auzām un maizei.
• Piemēram, 100 gramos makaronu 70 – 80% ir saliktie ogļhidrāti. Cilvēkam ikdienas uzturā ir jābūt 2/3 salikto ogļhidrātu.
• Makaronos ir 11 – 12 gr. olbaltumvielu un B vitamīns. Pilngraudu makaronos ir salīdzinoši vairāk B vitamīna.
• Tauku saturs makaronos ir ļoti niecīgs – aptuveni 1,0 – 1,5 procenti.
• Sausā veidā 100 gramos makaronu ir vidēji 350 – 360 kcal. Rīsos – 323 kcal. Savukārt griķos – 335 kcal. Salīdzināšanai: baltmaizē ir 200 – 250 kcal.

Sportistam vispateicīgākie ir tumšie jeb rupjā maluma kviešu milti. Tajos ir daudzāk šķiedrvielu un B vitamīns. Tumšajiem makaroniem ir arī zemāks glikolītiskais līmenis tas nozīmē tie nepaceļ asinīs cukura līmeni tik strauji kā parastie makaroni, bet to enerģētiskā vērtība ir tik pat augsta.
Uz pilngraudu makaroniem labāk turas arī mērces, pateicoties to rupjajai tekstūrai. Veikalos pieejami arī rupjā maluma kviešu miltu makaroni ar kviešu kliju piedevu. Tie ir nedaudz rupjāki un tiem piemīt funkcija tīrīt zarnu traktu. Ne velti kviešu klijas to iedarbības dēļ tautā tiek dēvētas par zarnu slotu.
Nopērkami ir arī makaroni ar B vitamīna un dažādu minerālvielu– kalcija, dzelzs, folijskābes – piedevu. Makaroni mēdz būt dažādas formas un krāsas: zaļu, zilu, dzeltenu, sarkanu makaronu ražošanā tiek izmantotas dabiskās krāsvielas. Tādēl nesmādē padarīt savu ikdienas maltīti dzīvespriecīgāku.
Veselīgāki un garšīgāki makaroni ir tad, ja pie tiem pagatavo mērci no dažādām jūras veltēm, piemēram, mīdijām, tunci, lasi un garnelēm, vai arī no dārzeņiem – brokoļiem, puķkāpostiem, paprikas, var pierīvēt arī nedaudz liesa siera. Veikalos var iegādāties daudz dažādu garšvielu – oregano, baziliku, timiānu, lupstāju, estragonu, piparus, kas lieliski sader ar makaroniem. Garšaugus makaronu mērcei var pievienot arī svaigā veidā.

Padomi gatavojot.
Nebaidies no sāls. Tu aktīvi kusties, svīsti, patērē daudz dažādu mikroelementu, tādēļ arī nekā kaitīga, vai pārmērīga nebūs. Makaronu ūdenim sāli atvēli dāsni, lai izvilktu visu to labāko no lieliskas makaronu šķirnes. Tev nepieciešams pievienot aptuveni ¼ glāzes sāls uz 3 l ūdens. Sāls neļaus arī makaroniem izšķīst. Protams ir arī dzirdēts, ka sāls notrulina garšas sajūtas, tas ir ļoti induviduāli.

Vārīts priekš sportistiem. Liela daļa sporta uztura dietalogu iesaka makaronus nokāst videji 1-2 minūtes ātrāk kā norādīts uz iepakojuma. Pareizi sagatavotiem makaroniem jābūt mīkstiem, bet vēl tik stingriem, lai košļājot to formu tomēr varētu sajust.

Neiznieko sālsūdeni. Liec to lietā, ja nu mērci nepieciešams atšķaidīt. Vēl labāk, ja vēlies vārīt vēl vienu porciju makaronus. Vāri tos iepriekšējā sālsūdenī. Taupības nolūkos ūdeni, kurā vārīti makaroni, pēc tam var izmantot arī dažādām zupām un mīklām.

Kad makaroni ir novārīti ieteicams pievienot nedaudz augstvērtīgas olīveļļas, tad tie nesaķeps.

Ja makaroni ar mērci ir palikuši pāri tos ērti var iepakot saldējamajos maisiņos, vai īpašos traukos un kad nepieciešams tos uzsilda. Īpaši ērti aizņemtiem cilvēkiem. Lieliski noder, ja esi atnācis no treniņa, nevēlies gatavot, bet ledusskapī ir vakardienas makaroni ar mērci.

Makaroni ar tomātu mērci

Nepieciešams; ¼ glāzes olīveļas. 3 daiviņas ķiploku. Tomāti 450 gramu. Tējkarote garšvielas oregamo, sāls un svaigi maltu piparu.

Mērces pagatavošana; mēreni sasildi pannu, iezied to ar eļļu. Pievieno šķēlēs sagriestus ķiplokus un apcep tos līdz zeltaini brūnai krāsai, vidēji 3 min. Kamēr ķiploki gatavojas liec tomātus vārošā ūdenī. Atceries dārzeņus vēlams likt vārīties tikai vārošā ūdenī tādējādi tie zaudē mazāk vērtīgo vielu. Tomātus var izšķīdināt un vēlams to mizu atdalīt. Kad tomāti jau veido tādu kā biezu konsistenci pievieno tos uz pannas esošajiem ķiplokiem. Pievieno masai oregamo(ja lieto) sāli un piparus. Ļauj masai 45 minūtes viegli sautēties. Pieskati, ja nepieciešams pievieno nedaudz ūdens. Masai vajadzētu būt viegli sarkanai.Pēc izvēles vari pievienot arī sarkanos piparus tā teikt asumam.

Kad mērce gatavojas liec vārīties makaronus apt. 450 grami vārošā sālsūdenī. Kad tie gatavi nokās tos un pievieno makaronus mērcei. Ļauj, lai mērce sasūcas makaronos. Pievieno nedaudz olīveļļu pēc garšas. Var protams pievienot arī sieru un baziliku.

Mērce; 139 Kalorijas, 9 grami ogļhidrātu, 2 grami olbaltumvielu, 9 grami tauku.
Makaroni ar mērci; 470 kalorijas, 66 grami ogļhidrātu, 13 grami olbaltumvielu, 16 grami tauku.

Tomātu un bazilikas mērce
Bunte svaiga bazilika,var arī sausās garšvielas. Viena daiviņa ķiploka. Tomāti aptuveni 450 gramu. Augstvērtīga olīveļļa ¼ glāzes. sāls un pipari
Bazilikau sasmalcina. Tomātus ar visu mizu un sēklām sagriež gabaliņos. Baziliku, ķiploku un tomātus liek lielā traukā, pievieno olīveļļu un samaisa. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Pievieno gataviem makaroniem. Nenāks par skādi Parmas siers.
Karstie salāti ar jūras veltēm
Makaroni gliemežvāka formā 200 gramu. Dažādas jūras veltes apt.200 gramu (kalmāri, mīdijjas, garneles, lasis), Saldais krējums 160 ml. Baltvins 8ml. Citrons. Buntīte diļļu. Pēc vēlēšanās garšvielas. Sviests 4gr.
Jūras veltes apcep sviestā, pievieno saldo krējumu un nedaudz pavāra. Pievieno citronu sulu, baltvīnu un garšvielas, ko pārlej makaroniem. Ēdienu ieteicams baudīt ar kādu baltvīnu.

Vistas karija mērce.
Spirālveida makaroni 400gr. Vistas filejas 400gr. Puravs .Mīkstas žāvētas aprikozes 15gb. Rapšu eļļa. Karijs 2 tējkarotes. Viena ķiploka daiviņa. Ūdens 300ml..Sāls, pipari. Grauzdētas saulpuķu sēklas.
Vistas fileju sagriež strēmelēs, sasmalcina puravu, aprikozes sadala uz pusēm. Apcep eļļā fileju, pievieno kariju, puravu un turpina cept. Pēc tam pievieno ķiploku, pievieno aprikozes, ūdeni, garšvielas un 5 – 10 minūtes vāra uz lēnas uguns, tad pārkaisa ar saulespuķu sēkliņām. Piebilde. Garšīgāk, ja pipari būs tikko malti, savukārt ūdens vietā var izmantot buljonu, vai sālsūdeni no makaroniem.
Sastāvdaļas un to pozitīvā ietekme uz Tevi.

Tomāti; Spilgti sarkani tomāti iegūst savu krāsu no antioksidantos esošā Licopēna, kurš ir viens no vēža šūnu ienaidniekiem. Protams, smaržā un garšā nekas nelīdzinās īstam lauku tomātam. Ledusskapī to smaržas un garšas buķete sarūk tādēļ īsstermiņā labāk tos glabāt izstabas temperatūrā.

Zivs; Visbiežāk pie makaroniem pievieno tunci, protams, ja esi meistars vari dažādot, lasis, forele, sardīne. Tuncis ir lielisks omega 3 un daudzu citu nepiesātināto taukskābju avots. Nepiesātinātās taukskābes nepaceļ tavu holesterīna līmeni un palīdz labāk strādāt Tavaj sirdij. Treknās zivis rada krietni lielāku sāta sajūtu kā jebkurš cits produkts. Tādējādi ar šo produktu palīdzību vari pielikt punktu savai negausīgajai apetītei. Zivis satur cinku, varšu, hromu.kuri piedalās dažādos vielmaiņas procesos.

Pupiņas; Sniegs jums milzīgu devu olbaltumvielu tās var līdzvērtīgi aizstāt gaļu.

Brokoļi; Antioksidantiem un šķiedrvielām bagāts dārzenis. Tas labi iederas mērču pagatavošanai, jo padara to krēmainu un biezu. Arī viegli zaļais tonis ir apetīti rosinoš.

Saldie pipari; Sarkani, dzelteni, zaļi un pat šokolādes krāsā, vai tumši sarkani.
A un C vitamīna avots. Piparu krāsu asorts palīdzēs jums izvēlēties maltītes vēlamo krāsu.

Ķiploks; Par šo lielisko piedevu šķiet pat nevajadzētu paskaidrot. Tomēr, tas piedod ēdienam neatvairāmu aromātu un īpašu garšu. Pat vēl svarīgāk tam piemīt antiseptiska īpašība tādēļ to nereti dēvē par dabīgajām antibiotikām.Tas palīdz saglabāt zemu asinspiedienu un zemu holesterīna līmeni asinīs. Vēlams to turēt tumšā, vēsā vietā.

Dārzeņi; Antioksidanti, beta karotīns, C vitamīns. Antioksidanti ir nepieciešami ikvienam cilvēkam, bet, jo īpaši skrējējiem, lai aizsargātu saites un muskuļus, kuri pakļauti lielām slodzēm. Antioksidanti cīnās pret brīvajiem radikāļiem, kuri veidojas psiholoģiska stresa laikā kā arī fizisku piepūļu laikā. Nevajag paļauties uz tabletēs esošiem brīnumiem. Sen zināma taisnība, ka vitamīni tik labi neapsorbējas, jeb neuzsūcas kā svaigi dārzeņi, augļi utt.

Olīveļa; Neatņemama sastāvdaļa ikvienam akīvam cilvēkam. Tā satur nepiesātinātās taukskābes, tā samazinās jūsu holesterīna līmeni .Omega 3 sirdsdarbībai.pret stresu un ātrāku atjaunošanos.Protams palīdz sirdsdarbībai.

Jo pievilcīgāka maltīte, jo vairāk izdalās enzīni un hormoni, kuri atbild par gremošanu, jo to vairāk, jo produktīvāk notiek gremošanas procesi. Arī psiholoģiski ir daudz patīkamāk maltīti izbaudīt nekā norīt. Pēc maltītes, kura ir vizuāli pievilcīga ir arī lielāka sāta sajūta, pretēji ne tik pievilcīgai maltītei.

Atceries Tu esi tas, ko Tu ēd.


Veiksmi treniņos ! ! !
 

Komentāri

Vārds


Komentārs


Pievienot komentāru